7 augusti 2012

Kärleksmums

Dessa kakor har lika många namn som de är bakade- Mums, snoddas, kaffekakor med flera.
Oavsett så är de lika goda.
Här hemma tillhör de makens favoriter så de bakas ganska så ofta!
Detta recept har jag fått från en vän, för många år sedan och är det bästa jag bakat efter. Gör man hel sats så blir det rejält med mums, men tänk på att använda en stoooor bunke för det blir dessutom massor av smet!
Recept
Ugn: 175 gr, 40 min

Botten
300 gr smör, går med flytande Milda eller liknande
4 ägg
6 dl socker
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 dl mjölk
4 msk kakao
4 tsk vaniljsocker

Gasyr
1 pkt florsocker
150 gr smör (här däremot använder jag riktigt smält smör, avsvalnat)
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4 msk kallt kaffe alt vatten

Kokos till garnering

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker till vitt skum. Blanda vetemjöl och vaniljsocker och häll ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och rör till en jämn smet. Blanda ner bakpulver och kakao. Blanda till en jämn smet, tilsätt smöret och blanda en kort stund till.

Häll upp smeten i en långpanna som du klätt med bakplåtspaper och smort med olja.
Grädda på nedersta falsen.

Gör glasyern först då kakan är färdiggräddad.
Smält smöret och låt det svalna. Rör ner florsocker, vaniljsocker, kakao och hälften av kaffet. Rör till en jämn smet, använd resten av kaffet för att få den konsistens på glasyren som du vill ha. 

Då kakan har svalnat bred på glasyren och strössla kokos över.

Tips och Trix


Alternativ
Byt ut kokos mot strössel så passar kakan även nötallergiker.
Blanda ner två mosade välmogna bananer i smeten för en banankakbotten. Blir jättegott!
Smaksätt glasyern med olika essenser, ex pepparmint eller kanel vid juletid.

1 kommentar:

Tack för att du lämnar en kommentar!