15 juli 2012

Hemgjort vaniljsocker

Jag har slutat köpa vaniljsocker i affären. Förklaringen är enkel- det är ändå inte riktigt vaniljsocker som man får. Utan vanillintjafs.

Det är jätteenkelt att göra eget vaniljsocker. Det är dessutom så att det smakar mycket mer vanilj och det är en uppskattad present att få!

Jag brukar göra ca 5 dl socker/laddning. Brukar räcka ett par månder...


Recept
5 dl strösocker
2 vaniljstänger

Montera knivarna i din matberedare. Häll i socker. Dela vaniljstängerna på mitten på längden och skrapa ur vaniljen. Häll i både "skrapet" och skalet i matberedaren och kör tills allt är pulveriserat.

När det är helt söndermalt så är det klart.
Häll upp på lufttät burk och sätt på fin etikett. Färdigt!


Alternativ
  • Man kan göra likadant med ex lavendel. Lavendelsocker jättegott på filen eller yoghurten, eller som smaksättare i muffins och andra kakor.
  • Gör egna etiketter och klistra på eller sätt fast med fint band runt burken. På nätet hittar du flera fina alternativ. Mina kommer från Tasteline och går att laddas ner och skrivas ut på klisterark som du kan köpa i bokhandeln.
  • Vill du hellre sätta fast din etikett med band så rekommenderar jag dessa från Handverkarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar!