12 juli 2012

Hi Hats

Dessa små bakelser, för det är de väl nästan när de är klara, väntade jag länge på innan jag bakade dem.  Receptet är min variant på Martha Stewarts recept.
 
 
De är inte helt lätta att göra, men väl värda besväret. 
En sak är i alla fall säker, du behöver inte äta middag om du sätter i dig en sån här till fikat!

 
 
Recept
Ugn: 175 grader, 20 min

 
Muffins:
 
2 1/2 dl vetemjöl
 
1/2 tsk bikarbonat
 
1/2 tsk bakpulver
 
1/4 tsk salt
 
100 g osaltat smör, mjukt
 
 
2 stora ägg
 
1 tsk vaniljsocker
 
1 dl créme fraiche
 
1 dl vatten
 
 
 
Frosting:
 
4 1/4 dl strösocker
 
3 stora äggvitor
 
1/2 dl vatten
 
1 tsk essens
 
 
 
Chokladtäcke:
 
Ca 5 dl mörk choklad
 
3 msk rapsolja
 
 
Blanda alla torra ingredienser. Vispa socker och smör vitt. Vänd i creme fraiche och vispa tills du har en jämn smet. Häll i halva mjölblandningen, vispa. Häll sakta i vattnet, vispa.
Häll i resten av mjölblandningen. 
 
Häll upp i formar och grädda i ugn. Låt svalna.

Vispa äggvitor och vatten i bunke i vattenbad. Vispa på högsta hastigheten tills du får ett skum, tillsätt sedan sockret lite i taget, vispa hela tiden. Allt socker skall smälta i värmen från vattenbadet.  Fortsätt vispa tills det blir ett hårt skum som bildar toppar. Detta tar ca 15 min totalt. 

 Fyll en spritspåse med en passande tyll. Jag brukar använda vanliga runda tyllar till detta, men stjärntyllar går även bra om man har en sån hemma. Har man inga tyllar går det lika bra att klippa av hörnet på en påse, eller botten på en spritspåse.

Då muffinsen är svala eller helst, kalla, spritsa en topp på varje. Hur mkt man vill ha är olika men jag brukar börja i mitten och göra ett varv runt och en topp på det. 
När de är klara så ställ in dem i frysen och låt dem bli lite frusna. De behöver inte vara genomfrusna men de behöver i alla fall 1 h där inne.

 
Smält chokladen och droppa i oljan. Temeprera chokladen så den inte är skållhet när du börjar. Häll upp chokladen i en djup bägare där din muffins passar i. Håll i botten på muffinsen och doppa den i chokladen, låt droppa av och ställ på galler och låt droppa av/torka.
Har du missat att få choklad på något ställe doppa en tandpetare och fyll i hålet.
 
 
Dekorera efter behag, här har jag gjort med fjärilar och blommor i sugarpaste,som de en de är nästan snyggare med något snyggt strössel på eller som de är!

 
Tips och Trix
  • Använd muffinsplåt, så får alla samma storlek på bredden Använd gärna, som alltid, ett mått när du fyller formen så du får lika mycket smet i varje form.
  • Har du ingen muffinsplåt går det bra med dubbla formar.
 

 
 Färdiga!
 
 
 
Innan doppet!
 
 
 Alternati
  • Istället för att doppa dem så bränn av dem så de får en härlig gulbrun yta!
  • Använd samma maräng för att göra egna mums, ni vet de skumfyllda chokladtopparna på rån. Bara att köpa smörgåsrån, bryt i mindre bitar, spritsa och doppa! Garanterat en poppis att göra tillsammans med barnen!
  • Vill du ha smak på din maräng tänk på att tillsätta det efter du vispat klart. Det är ljuvligt gott med chokladmuffins och limemaräng exempelvis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar!