15 juli 2012

Kanelbullar

Mina kanelbullar brukar vara populära här hemma och hos våra gäster. Egentligen är de inte speciella i själva receptet men jag har obscena mängder smör i dem vilket gör att de är väldigt saftiga och jag använder bara riktigt smör i dem, inget margarintjafs!


Recept:
Ugn 250 gr, 5-7 min

50 gr jäst
150 gr smör/margarin
5 dl  mjölk
1,5 dl socker
1 tsk salt
en nypa kardemumma
800 gr (12-14 dl) mjöl

Smält smöret, häll i mjölken, värm till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, och lös upp jästen genom att slå över lite av den fingervarma smör/mjölklblandningen. När du löst upp jästen häll över resten. Häll i socker, salt och  kardemuma. Rör runt så det löses upp. Arbeta in mjölet. I maskin tar det ca 5 min, för hand ca 10 min.
Du vet att det är tillräckligt med mjöl när degen känns lite klibbig men inte geggig. Den skall släppa från bunkens kanter.
Jäs degen i ca 45 min under en kökshandduk.

Ta upp degen och knåda den. Baka ut till kanelsnäckor. Vissa blandar smör/kanel/socker och stryker på, vissa tar sakerna var för sig. Båda är rätt. men jag tillhör dem som tar det var för sig. När du stryker på smöret skall det vara så mkt att det liksom ser ut som ett knäckebröd där du inte längre kan se groparna, då vet du att det är lagom. Sedan är socker och kanel en smaksak. Jag har mycket kanel på mina, så att degen blir helt brun. Rulla sedan ihop, dela i bitar och lägg i formar
på bakplåtspapper.
Jäs i ca 30 min under kökshandduk.
Pensla med äggula uppvispat med mjölk. Grädda!
När du tar ut dem låt dem svalna och ät dem sedan fort innan någon annan hinner före!

Alternativ:
Istället för smaksättning med kanel kan du riva mandel och lägga i, eller stryka på nutella (ett rejält lager). Du kan även använda äpplemos och kanel, eller lägga i vaniljkräm.

Tips och trix:
Ställ formarna på ett bakplåtspapper på plåten. Då blir det mindre att städa om dina formar läcker eller om du hällt på pärlsocker som har hamnat på plåten. En bonus är att de inte riskerar att bli brända i botten!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar!